Det började hos grannen…

Grannskörden är ett lokalt företag som Maxie och Christoph Hochmuth driver sedan 2015. Från första början var vår tanke att ta hand om fallfrukt. Vi började plocka äpplen som ramlade ner i vår hyresvärds trädgård för vi tyckte det var synd att gräsklipparen sönderkörde dem. Men ingen kan kocka och äta så mycket äppelmos som vi gjorde! Så Christoph kom på att istället pressa äpplena och skaffade en liten handdriven fruktpress som rymmer ca 20 liter äpplen. Musten smakade fylligt söt och syrligt aromatiskt samtidigt.

När vi väl plockade ihop äpplena och även plommon första hösten så började skärpa sig våra ögon och plötsligt såg vi massor med frukt i olika grannars trädgårdar. Frukt som mognade och ramlade i gräset och ingen som tog hand om dem. Men tänk, vilken fint must man skulle kunna göra av all de här fruktarna?

Vi kollade hos grannarna, frågade även bekanta och arbetskollegor. Det var faktiskt många som hade fallfrukt i sina trädgårdar och som dessutom ville bli av med dem. Visst finns det möjlighet att ta hand om äpplen och lämna hos ett musteri för att få sin egen must. Men inte alla har tid och orka att verkligen göra det. Vi tyckte det var roligt att göra hela jobbet, att röra sig ute och håller frukten i händerna.

Samtidigt så väckte själva musten stort intresse. Vi upptäckte: Nej, must är inte lika must egentligen. I privata trädgårdar finns det oftast olika sorters äpple samt ibland päron och plommon. När vi provade oss fram kom vi på att blandat smaker det bäst! Fast vi blandade inte allt ihop utan skilde åt skörden från ena trädgården till den andra.

en del av första skörden 2012
handdriven fruktpress som rymmer ca 20l äpplen
den första musten rinner
i början använde vi också större flaskor
2012 skedde allt hemma i köket

Det blev must från olika ställen med olika smaker. Så var det från början och så håller vi det tills idag för vi tycker att det är spännande att känna hur diversifierat naturen är. Christoph kör sedan som i en vinprovning: små glas för att kunna jämföra direkt. Det är det vi bjuder på när vi står på marknader numera. Och dessutom ställer vi höga krav på dem som vill lämna sina äpplen m.m. i våra händer. Vi vill att träd är obehandlade: ingen konstgödsel och inga bekämpningsmedel får användas. Så att det blir bara ren frukt som hamnar i fruktpressen och sedan i flaskan. Varsågoda: detta kallar vi idag Grannskörden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *